Hardeschijven

Hardeschijven

 

Een opslagapparaat is een computeronderdeel dat in elke computer zit. Op het opslagapparaat kan je als gebruiker zelf gegevens voor een langere tijd opslaan. Het besturingssysteem, bijvoorbeeld Windows is een van de belangrijkste gegevens die op een opslagapparaat staan.

 

Een opslagapparaat wordt wel eens verward met het werkgeheugen (RAM geheugen). Het werkgeheugen beheert de computer zelf en is een tijdelijk geheugen. Zodra de computer uit gaat en er geen stroom meer is. Verliest het werkgeheugen als zijn opgeslagen gegevens. Bij een opslagapparaat is dit niet het geval en blijft alles wat je er opslaat bewaard.

 

Op een opslagapparaat sla je naast het besturingssysteem ook al uw persoonlijke gegevens op. Denk hierbij aan je documenten, muziek, foto’s en video’s.

 

Er zijn de laatste jaren veel ontwikkelingen op het gebied van Hardeschijven. Tot een paar jaar geleden was elke computer standaard voorzien van een harde schijf als opslagapparaat. Tegenwoordig heb je keuze uit 4 soorten opslagapparaten.

 

 

Tegenwoordig is er dan ook een andere techniek  die steeds vaker gebruikt wordt om data op te slaan. Dit gebeurd door middel van elektrische lading in geheugenchips. Denk hierbij aan de geheugenkaartjes in een fotocamera.

 

Ook hiervan is een computervariant gemaakt, een SSD (Solid State Drive). Uw gegevens worden dan niet meer magnetisch op een draaiende schijf opgeslagen maar in geheugenchips. Het voordeel hiervan is dat de computer héél veel sneller bij de data kan als met een draaiende magnetische schijf die in een harde schijf zit.

 

Er zijn ook opslagapparaten die je niet in, maar buiten de computerbehuizing aan de computer aansluit. Denk aan een externe hardeschijf met een USB aansluiting.

Toont alle 2 resultaten

Products 1 - 2 from 2. Products on page