Behuizingen

Behuizingen

 

De computerkast of computerbehuizing  (Engels: case) is een omhulsel dat de belangrijkste componenten van een computer bevat. De kasten worden meestal gemaakt uit staal, aluminium of plastic, hoewel soms andere materialen (zoals hout of perspex) zijn gebruikt voor designkasten.

 

Computer behuizingen bieden gewoonlijk plaats voor een voeding,verschillende insteekkaarten, schijven, bedrading en sommige bevatten ook ingebouwde poorten die aan het moederbord moeten gekoppeld worden.

 

Moederborden worden vastgeschroefd aan de onderkant van de kast, zodat de I/O-poorten te zien zijn aan de zijkant.

De voeding is gewoonlijk met schroeven bovenaan in de kast bevestigd.

 

Een gewone kast heeft vier 5,25″ en drie 3.5″ uitbreidingsruimtes waar componenten zoals Harde  schijven, diskettestations en cd-rom-stations kunnen worden geplaatst.

 

Een aan-uitknop bevindt zich vaak vooraan, waar ook status-leds kunnen geplaatst worden die weergeven of de computer aanligt, of schijfactiviteit vertoont.

 

Sommige kasten hebben een display die de temperatuur van de kast of de processorsnelheid weer geeft.
De kasten bestaan in verschillende groottes of vormfactoren. In 2005 was de populairste vormfactor ATX, hoewel small form factor (SFF) kasten aan populariteit winnen voor diverse toepassingen.
Een kast met een ATX-moederbord en voeding kan nog verschillende vormfactoren aannemen.

 

Veel voorkomende vormen zijn torens (towers), zoals de minitower, miditower, of de grote tower); desktops (ook wel pizza box of horizontale kast); en kasten waar het scherm in geïntegreerd is.

 

Torenvormige behuizingen zijn groter en hebben meestal meer plaats, terwijl horizontale kasten compacter zijn en populairder zijn in de werkomgeving.

 

De verscheidene kleine kasten worden steeds populairder. Ze worden gemaakt door bedrijven zoals Shuttle Inc. en AOpen. Het Mini-ITX-moederbord is een veelgebruikt moederbord dat voor deze kasten is ontworpen

 

Toont alle 3 resultaten

Products 1 - 3 from 3. Products on page